< rel="stylesheet" href="assets/css/noscript.css" />

20 αποφθέγματα για τις πολεμικές τέχνες

Jigoro Kano - Kodokan

Είπαν:

 1. Δεν υπάρχει ήττα στο Jiu-Jitsu. Είτε κερδίζεις είτε μαθαίνεις. (Carlos Gracie Jr - Jiu jitsu master).
 2. To Jiu Jitsu είναι μια ποντικοπαγίδα. Η παγίδα δεν κυνηγά το ποντίκι. Αλλά όταν το ποντίκι πάει να αρπάξει το τυρί, η παγίδα παίζει το ρόλο της. (Helio Gracie - Ιδρυτής του Βραζιλιάνικου Ζου ζίτσου).
 3. Jiu Jitsu είναι να περιμένεις τη σωστή στιγμή για να κάνεις τη σωστή κίνηση. (Ryron Gracie - Jiu jitsu master)
 4. Το να ρωτάς μπορεί να είναι “ντροπή” μιας στιγμής, να μην ρωτάς και να παραμένεις αδαής είναι μια δια βίου ντροπή. (Jigoro Κano - Ιδρυτής του Τζούντο).
 5. Το πεύκο πολέμησε τη θύελλα και έσπασε. Η ιτιά υποχώρησε στον άνεμο και στο χιόνι και δεν έσπασε. Εξασκηθείτε στο Jiu-Jitsu με αυτόν τον τρόπο. (Jigoro Κano - Ιδρυτής του Τζούντο).
 6. Παραδόξως, ο άνθρωπος που έχει αποτύχει και αυτός που βρίσκεται στο αποκορύφωμα της επιτυχίας βρίσκεται στην ίδια ακριβώς θέση. Ο καθένας πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει στη συνέχεια και να επιλέξει την πορεία που θα τον οδηγήσει στο μέλλον. (Jigoro Κano - Ιδρυτής του Τζούντο).
 7. Δεν είναι σημαντικό να είσαι καλύτερος από κάποιον άλλο, αλλά να είσαι καλύτερος από χθες. (Jigoro Κano - Ιδρυτής του Τζούντο).
 8. Μερικές φορές, δεν χρειάζεται να κερδίσετε, δεν μπορείτε να κερδίσετε. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ήττα. (Rickson Gracie - Jiu jitsu master).
 9. Πάντα να φαντάζεστε ότι ο αντίπαλός σας είναι μεγαλύτερος, ισχυρότερος και γρηγορότερος από εσάς. Έτσι θα μάθετε να βασίζεστε στην τεχνική και όχι στην ωμή δύναμη. (Helio Gracie - Ιδρυτής του Βραζιλιάνικου Ζου ζίτσου).
 10. Το καράτε που έχει εισαχθεί στο Τόκιο είναι στην πραγματικότητα ένα μικρό μέρος του συνόλου του. Το γεγονός ότι εκείνοι που έχουν μάθει καράτε εκεί αισθάνονται ότι αποτελείται μόνο από κλωτσιές και γροθιές, και ότι οι ρίψεις και τα κλειδώματα μπορούν να βρεθούν μόνο στο τζούντο ή στο ζουτζίτσου, μόνο σε έλλειψη κατανόησης μπορεί να αποδοθεί. Εκείνοι που σκέφτονται του μέλλον του καράτε πρέπει να έχουν ανοιχτό μυαλό και να προσπαθούν να μελετήσουν την πλήρη τέχνη. (Kenwa mabuni - Ιδρυτής του Shitoryu karate).
 11. Μην εναποθέτεις τις ελπίδες σου στο να βρεις μια μυστική τεχνική. Καλλιέργησε το μυαλό μέσα από την αδιάκοπη εκπαίδευση. Αυτό είναι το κλειδί για αποτελεσματικές τεχνικές.  (Kyuzo Mifune - Judo master).
 12. Το Jiu-jitsu σας βάζει στην διαδικασία να εστιάζετε στο πρόβλημα και να προσπαθείτε να βρείτε λύσεις. Αυτό εκπαιδεύει το μυαλό σας στο να συγκεντρώνεται και σας κάνει πιο ικανούς στο να επιλύετε τα προβλήματα. (Rickson Gracie - Jiu jitsu master).
 13. Το Karate-do μπορεί να  προσδιοριστεί ως μια σύγκρουση με τον εαυτό σας, ή ένας δια βίου μαραθώνιος που μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσω της αυτοπειθαρχίας, της σκληρής προπόνησης και των δημιουργικών σας προσπαθειών. (Shoshin Nagamine - Karate master).
 14. Στις παλιές μέρες η βαθμίδα (ζώνη) δεν ήταν σημαντική - Το εντελώς αντίθετο απ’ ότι συμβαίνει σήμερα. Μόλις εκπαιδεύτηκες !! (Higa Yuchoku - Karate master).
 15. Αναζήτησε την τελειότητα του χαρακτήρα. Να έχεις πίστη, να προσπαθείς, να σέβεσαι τους άλλους. Να αποφεύγεις την βίαιη συμπεριφορά. (Gichin Funakoshi - Ιδρυτής του Shotokan karate).
 16. Ένα καλός Karateka θα πρέπει να επικεντρώνεται στην εσωτερική του καλλιέργεια και την διαμόρφωση του χαρακτήρα του, ώστε να γίνει ένα άτομο με ευγένεια και καλούς τρόπους. Έτσι θα εμπνέει σεβασμό και θα αποτελεί πρότυπο για τους άλλους, ώστε με το παράδειγμα του να μεταδίδει τις αρχές του Karate Do. (Kenwa Μabuni - Ιδρυτής του Shitoryu karate).
 17. Καταλάβετε ότι η ουσία των πολεμικών τεχνών δεν είναι η ίδια η τέχνη, αλλά αυτό που κρύβεται βαθιά μέσα σας. (Gogen Yamaguchi - Karate master).
 18. Zωή είναι να μεγαλώνεις. Εάν σταματήσουμε να μεγαλώνουμε, τεχνικά και πνευματικά, είμαστε τόσο καλοί όσο νεκροί. (Morihei Ueshiba - Ιδρυτής του Αikido).
 19. Τίποτα κάτω από τον ήλιο δεν είναι σπουδαιότερο από την εκπαίδευση. Εκπαιδεύοντας ένα άτομο και στέλνοντάς τον στην κοινωνία της γενιάς του, συμβάλλουμε σε εκατοντάδες γενιές. (Jigoro Κano - Ιδρυτής του Τζούντο).
 20. Πάντα ήμουν οπαδός των βασικών τεχνικών. Αφού έχετε μια σταθερή βάση του Jiu-Jitsu, τα υπόλοιπα έρχονται από ένστικτο. Δημιουργείτε, επινοείτε. Μετά όλα είναι εύκολα. Το δύσκολο μέρος είναι η αρχή. (Carlos Gracie Jr - Jiu jitsu master).

 

Δημοσίευση: 14/05/20, 11:30
Πηγή: Αντλήθηκαν στοιχεία από το διαδίκτυο. Φωτό: Σκιτσογραφία με προπόνηση στο kodokan judo με τον Jigoro Kano να επιβλέπει την προπόνση.