< rel="stylesheet" href="assets/css/noscript.css" />

Οι ζώνες στο Ιαπωνικό Ζίου Ζίτσου

Οι ζώνες στο Ιαπωνικό jujitsu

Jujitsu Japanese: Σύστημα κατάταξης ζωνών.

Σε παλαιότερο άρθρο μας για τις ζώνες στο brazilian jiu jitsu, είχαμε αναφερθεί στον ιδρυτή του τζούντο Jigoro Kano, λέγοντας ότι ήταν ο πρώτος που εμπνεύστηκε το σύστημα ζωνών και το εισήγαγε στο τζούντο γύρω στο 1883.

Η ιστορία λέει ότι ο Κάνο πήρε αυτή την ιδέα από την κολύμβηση όπου οι προχωρημένοι αθλητές φόραγαν ένα μαύρο περιβραχιόνιο για να ξεχωρίζουν και από το δημοφιλές παιχνίδι του Go όπου οι παίχτες χωρίζονταν σε επίπεδα kyu / dan βάσει δεξιοτήτων.

Στην πρώτη του μορφή το σύστημα του Kano είχε μόνο δύο ζώνες, την μαύρη για τους προχωρημένους και την λευκή για τους υπόλοιπους. Σύντομα όμως διαπίστωσε ότι δεν ήταν τόσο λειτουργικό καθώς το εύρος που κάλυπτε η λευκή ζώνη ήταν μεγάλο. Έτσι πρόσθεσε μια ανοιχτόχρωμη μπλε για τους αρχάριους, την άσπρη την άφησε για τους πιο προχωρημένους και την μαύρη για τους πολύ έμπειρους και τους δασκάλους.

Κάποτε ο Kano κάλεσε τον Gichin Funakoshi (τον ιδρυτή του shotokan karate) στο Τόκυο, για να παρουσιάσει την τέχνη του σε ένα μεγάλο κοινό που απαρτίζονταν από αριστοκράτες, ευγενείς και επιχειρηματίες. Την ώρα που ο Φουνακόσι και οι μαθητές του ετοιμάζονταν για την επίδειξη, ο Κάνο παρατήρησε ότι φορούσαν φανέλες και κοντά παντελόνια, μια ενδυμασία πρόχειρη δηλαδή, που ήταν όμως πολύ συνηθισμένη στις νότιες επαρχίες. Ο Κάνο πολύ διακριτικά είπε στον Φουνακόσι ότι δεν θα ήταν σωστό να εμφανιστούν με αυτή την αμφίεση σε ένα τέτοιο κοινό, καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί προσβολή. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα τους προσέφερε από ένα judogi (στολή τζούντο) και μαζί με αυτό τους έδωσε και από μια μαύρη ζώνη που ήταν αντίστοιχη του επιπέδου στην τέχνη τους.

Κάπως έτσι έγινε η αρχή: Ο Φουνακόσι πέρασε το σύστημα ζωνών στο καράτε (όπως και το gi), και από εκεί σιγά-σιγά ακολούθησαν και άλλες πολεμικές τέχνες.  

Σήμερα η κάθε τέχνη, στυλ ή οργάνωση ακολουθεί την δική της κλίμακα, με τους δικούς της χρωματισμούς και θέτει τα δικά της προαπαιτούμενα για την απόκτηση της κάθε ζώνης.

Τα κριτήρια αυτά συνήθως είναι:
α) Τεχνικά. Δηλαδή η γνώση και η σωστή εκτέλεση κάποιων τεχνικών,
β) Χρονικά. Ένα διάστημα που ορίζεται ως ελάχιστη παραμονή στην κάθε ζώνη,
γ) Ηλικιακά. Κάποιες ζώνες προϋποθέτουν μια ελάχιστη ηλικία. Για παράδειγμα μαύρη ζώνη 1o dan δεν δίνεται σε παιδί 10 ετών, ούτε το 6ο dan σε νεαρό 30 ετών.

Η απονομή μιας ζώνης επίσης έχει την έννοια της ανταμοιβής και της αναγνώρισης της προσπάθειας από τον δάσκαλο στον μαθητή και φυσικά είναι ένα ισχυρό κίνητρο για την συνέχεια.

Το πιο διαδεδομένο χρωματικό σύστημα που ακολουθούν οι περισσότερες σχολές jujitsu στον κόσμο είναι το εξής:
• Άσπρη (6ο kyu),
• Κίτρινη (5ο kyu),
• Πορτοκαλί (4ο kyu),
• Πράσινη (3ο kyu),
• Μπλε (2ο kyu),
• Καφέ (1ο kyu),
• Μαύρη 1o dan (shodan). Ελάχιστη ηλικία 16 ετών.
• Μαύρη 2ο dan (nidan) Ελάχιστο διάστημα από το 1ο dan: 2 χρόνια.
• Μαύρη 3ο dan (sandan) Ελάχιστο διάστημα από το 2ο dan: 3 χρόνια.
• Μαύρη 4ο dan (yondan) Ελάχιστο διάστημα από το 3ο dan: 4 χρόνια. Γραπτή εργασία απαραίτητη.
• Μαύρη 5ο dan (godan). Ελάχιστο διάστημα από το 4ο dan: 5 χρόνια. Γραπτή εργασία απαραίτητη. Προσφορά στο άθλημα (όχι οικονομική).
• Κόκκινη – Άσπρη (6ο, 7o και 8ο dan). Τιμητικοί βαθμοί. Ισχύουν όλα τα προηγούμενα κριτήρια.
• Κόκκινη 9ο και 10ο dan. Ελάχιστοι φθάνουν σε αυτούς τους βαθμούς. Συνήθως τους κατέχουν ιδρυτές οργανώσεων (soke).

Στις μαύρες ζώνες ο αριθμός των dan συμβολίζεται με μικρές κάθετες γραμμές στην μια άκρη της ζώνης. Οι τρεις γραμμές πχ συμβολίζουν το 3ο dan.

Στις έγχρωμες παιδικές ζώνες συνήθως προστίθενται και οι μισές τους. Δηλαδή: μισή κίτρινη, μισή πορτοκαλί, μισή πράσινη, μισή μπλε και μισή καφέ. Αυτό γίνεται για να υπάρχει περισσότερος χρόνος να δουλέψουν και να κατανοήσουν τις τεχνικές.

Επαναλαμβάνουμε ότι όλα τα παραπάνω είναι σχετικά, και ο χρωματισμός ή τα κριτήρια διαφοροποιούνται ανάλογα την οργάνωση, την σχολή ή το στυλ.

Λεξιλόγιο:
Gi = Στολή, φόρμα, κιμονό,
Judo-gi = Στολή τζούντο,
Karate-gi = Στολή καράτε,
Kyu = Κατώτερες βαθμίδες (έγχρωμες ζώνες),
Dan = Ανώτερες βαθμίδες (μαύρες ζώνες και άνω),

Διαβάστε επίσης: Οι ζώνες στο brazilian jiu jitsu.

 

Δημοσίευση: 14/01/21, 18:14
Κείμενο: Θεοχαρόπουλος Βασίλειος - Προπονητής Γ.Γ.Α.