< rel="stylesheet" href="assets/css/noscript.css" />

Brazilian Jiu Jitsu

Βραζιλιάνικο Ζου Ζίτσου

Ιστορικά στοιχεία και προέλευση.

Το Brazilian Jiu Jitsu είναι μία μορφή πάλης χωρίς χτυπήματα που ξεκινάει από την όρθια θέση και ύστερα από κάποια τεχνική ρίψης συνεχίζεται στο έδαφος. Εκεί ο κάθε αθλητής προσπαθεί να υπερισχύσει του άλλου παίρνοντας θέσεις με το σώμα του, τέτοιες που θα του προσδώσουν πλεονέκτημα και υπεροχή κινήσεων. Χρησιμοποιώντας τα άκρα του, το κεφάλι του, το βάρος του σώματός του, εφαρμόζει διάφορες τεχνικές με τελικό στόχο την ακινητοποίηση και υποταγή του αντιπάλου του. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω τεχνικών ακινητοποιήσεως (osae komi waza), στραγγαλισμών (shime waza), και εξαρθρώσεων (kansetsu waza).

Σαν άθλημα και πολεμική τέχνη θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια "Δυτική εκδοχή" του Ιαπωνικού Jujitsu και μια μετεξέλιξη της μάχης εδάφους του Judo (ne waza).

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ο Jigoro Kano (ιδρυτής του Judo) θέλoντας να κάνει την τέχνη του ευρύτερα γνωστή και να περάσει τα στενά σύνορα της Ιαπωνίας, έστειλε μια ομάδα κορυφαίων μαθητών του ως “πρεσβευτές” του ανά τον κόσμο, με σκοπό την διάδοση και ανάπτυξη της τέχνης αυτής, κυρίως μέσω επιδείξεων, αγώνων αλλά και άνοιγμα νέων σχολών. Ανάμεσα σε αυτές και η Βραζιλία, η οποία έμελλε να είναι η χώρα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού που σήμερα ονομάζουμε Bjj.

Το 1909 ο Geo Omori ανοίγει στην Βραζιλία την πρώτη σχολή και λίγο αργότερα ακολουθεί ένα ακόμα μεγάλο όνομα του Τζούντο, ο Mitsuyo Maeda. Στον ίδιο δρόμο και ο Luiz Franca, o καλύτερος μαθητής του Omori. Το 1917 ο Carlos Gracie παρακολουθεί μια επίδειξη του Mitsuyo Maeda και εντυπωσιάζεται. Του ζητάει να γίνει μαθητής του και ο Maeda βλέποντας τον ζήλο και την μεγάλη επιθυμία στα μάτια του δέχεται. Εκπαιδεύεται μαζί του καθημερινά στο jujutsu - judo για πολλά χρόνια και ταυτόχρονα περνάει την γνώση αυτή στον αδερφό του Helio.

Οι αδερφοί Gracie είναι και αυτοί οι οποίοι έδωσαν την σημερινή μορφή στο άθλημα. Αφαίρεσαν ένα μεγάλο μέρος από την όρθια μάχη, εστίασαν στην μάχη εδάφους, και το εξέλιξαν τεχνικά κυρίως μέσα από την αγωνιστική τους εμπειρία. Ακόμα μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα γνώρισε το άθλημα την δεκαετία του 1990, όταν ο γιός του Helio Gracie, Rorion, πήγε στις ΗΠΑ και διοργάνωσε το Ultimate Fighting Championship (U.F.C.) μια μορφή αγώνων για όλα τα μαχητικά στυλ. Το σκεπτικό των αγώνων ήταν: "Ελάτε να παλέψουμε, όποια και αν είναι η τέχνη που γνωρίζετε". Εκεί μέσα από μια σειρά επιτυχημένων αγώνων του Gracie, το Bjj εδραιώνεται στην συνείδηση του κόσμου αποδεικνύοντας στην πράξη πόσο αποτελεσματικό είναι.

Τα επόμενα χρόνια έως και σήμερα, χαρακτηρίζονται από μια "φρενήρη" ανάπτυξη του αθλήματος σε όλο το κόσμο, και αυτό δείχνει (ευχάριστα) να μην έχει τελειωμό.

Η Ελλάδα φυσικά δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω. Και στην χώρα μας το Bjj γνωρίζει μεγάλη άνθηση με όλο και περισσότερο κόσμο να ασχολείται μ' αυτό. Σαν άθλημα είναι αναγνωρισμένο από την Γ.Γ. Αθλητισμού και υπάγεται στην Ελληνική Φίλαθλο Ομοσπονδία Ζίου Ζίτσου (ΕΦΕΟΖΖ) όπου το καλλιεργεί σε δύο μορφές: Σαν Brazilian Jiu Jitsu (κανονισμοί IBJJF) και σαν Jiu Jitsu Newaza (κανονισμοί JJIF).

Μερικές δημοφιλείς ομάδες στο χώρο του Bjj, είναι οι: Atos, Gracie Barra, Alliance, Checkmat, Renzo Gracie, Brasa, Carlson Gracie, Nova Uniao, κα...

 

Δημοσίευση: 17/02/20, 21:52
Πηγή: Αντλήθηκαν στοιχεία από το διαδίκτυο.